Çok çalışma tek başına sporda başarı sağlar mı?
Spordaki başarınızın altında yatan genetik faktörlerin etkisini hiç düşünmüş müydünüz?
Sporcular arasında da çokça merak edilen konulardan biri; onların sportif gelişiminin genleri tarafından mı, yoksa çevresel faktörlerden mi etkilendiğidir. Yapılan araştırma sonuçlarına bakacak olursak genlerimizin spor hayatımızda %55-%80 oranında bir etkisi vardır [1]. Dolayısıyla göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir yere sahiptir. Mevcut potansiyel ile yetinmek veya onu geliştirmek, sporcunun yaptığı antrenman ve beslenme programına bağlıdır.
Genler doğuştan sahip olduğumuz bir faktörüdür ve bireyin sportif başarısını etkileyebilir. Genetik modeller, önceden belirlenmiş bir dizi genetik özelliklerin sportif potansiyeli ve başarıyı öngördüğünü savunuyor. En etkili dört özellik ise; cinsiyet, boy, kas tipi ve maksimum oksijen kapasitesidir. Örneğin, insan fizyolojisi profesörü olan Bengt Saltin’e göre profesyonel anlamda atletizmde en iyilerden biri olma olasılığınız, genetiğinize bağlı olan kas yapınızın kasılıp gevşeme hızıyla doğrudan ilişkilidir [2]. Buna göre kaslarınızda gereken hıza sahip değilseniz eğer, doğru antrenmanla bile bir yere kadar ilerleyebilirsiniz.
Peki bu genlerimiz tek başına başarılı bir sporcu olmaya yeterli midir sizce?
Öncelikle, genetik yatkınlıklara sahip ancak beceri eksikliği olan bir birey, ilgilendiği spor alanında istediği başarıyı elde edemeyebilir. Ya da bu birey büyük genetik özellikler ve ham yeteneklerine rağmen hiçbir zaman sporcuya dönüşmeyebilir, çünkü asla düzgün bir antrenörlük almamıştır veya doğru ekipman veya tesislere sahip değildir. Örneğin birey, futbol gibi hız ve güç gerektiren bir spor branşında bu gereklilikleri sağlayıp etkili pas vermeyi öğrenemezse iyi bir oyuncu olamaz. Bu gibi durumlarda antrenörler bir sporcunun gelişimi için son derece önemli rol oynarlar. Sporcuya eğitim, rehberlik ve mentorluk yaparak kişinin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayabilirler.
Genlerimiz ve çevre etkisi bir arada ise, bir sporcunun en iyi sonuca ulaşmasını sağlamak mümkündür. Sporcu bugün yeterince beceriye sahip olmayabilir, ama yarın yeni bir gün ve bunun ne getireceğini kim bilebilir?
Uniqgene tam da bu noktada sizlerden alınan sürüntü ile gen analizinizi yapıyor, sizlerin sportif potansiyellerinizi keşfetmenizi sağlıyor ve kişiye özelleştirilmiş raporlar ile sunuyor. Dilerseniz size uygun antrenman ve beslenme programıyla birlikte, bir mentordan de destek almanıza imkan tanıyor!
Potansiyelinizi Keşfedin!
👇
[1] Ahmetov, I. I., & Fedotovskaya, O. N. (2015). Current progress in sports genomics. Advances in clinical chemistry, 70, 247–314.
[2] Bengt Saltin — exercise physiology. (2010). Şubat 08, 2021, tarihinde şu adresten alıntılandı