Kung Fu

Uniqgene
2 min readMar 24, 2021

Kung Fu, Çin kökenli bir dövüş sanatı. Karate veya tekvandoyla karşılaştırılan bir spor olmasını yanı sıra hem konsantrasyon hem de öz disiplin gerektiren bir tür ruhsal egzersiz olarak da değerlendirilebilir. ‘Kung’ terimi yetenekli çalışma veya sıkı antrenman anlamında iken ‘Fu’ sözcüğü harcanan zaman demektir. Bu iki kavram bir araya geldiğinde ise yetenekli ve sıkı çalışmaya harcanan zaman anlamı ortaya çıkıyor.[1] Kung Fu, uzak doğu kültüründeki yüzlerce dövüş sanatlarından sadece biri olsa da bilinilirlik olarak çok yukarıda.

Kung

Kung Fu, bu özelliğini kuşkusuz Bruce Lee’ye borçlu. 27 Kasım 1940 San Francisco doğumlu dünyaca ünlü aktör, 32 yıllık kısacık hayatına birçok başarıya imza atmış 20. yüzyılın sembolik isimlerinden kabul edilir. Usta aktörlüğünün yanında dövüş sanatı uzmanı olarak da kendisine tarih sayfalarında yer edindi.

Hong Kong’da büyüyen Lee, feci şekilde dövüldüğü bir sokak kavgasından sonra hırs yapar. Kung Fu ve Wing Chun gibi dövüş sanatlarını öğrenmeye başlar. Ailesi de onu bu süreçte destekler çünkü doğuştan kısa olan sağ bacağını bir engel olmaktan kurtarmak zorundadır. 1959'da babası ona cebinde 100 dolar ile Amerika’ya yollar. Garsonluk yapan ve lokantaların çatı katında yaşayarak geçimini sağlayan Lee, 1961 yılında Washington Üniversitesi’ne kaydolur. Felsefe alanında gördüğü eğitimin yanı sıra psikoloji ve drama gibi dersler alır. Üniversitede bulunduğu senelerde dövüş sanatı yeteneklerini geliştirmek ve başkalarına öğretmek için bir kulüp kurar ve bu süreçte filmlerde de rol alır. İleriki yıllarda evleneceği eşi Linda Lee Cadwell de bir felsefe öğrencisidir.

Bruce Lee — Kung Fu

1973 yılında film setinde aldığı bir ağrı kesicinin beyninde oluşturduğu ödem ile yaşama veda eden efsane ismin hayatı kesinlikle detaylı bir şekilde araştırılmalı. Kung Fu felsefesinden de esinlenen birçok ünlü sözü olan Lee’nin belki de en akılda kalıcı cümleleri ise şunlar:

‘’Zihnini boşalt. Su gibi formsuz, şekilsiz ol. Şimdi, suyu bir bardağa doldurursan, su bardak olur. Onu çay demliğine doldur, o zaman su çay demliği olur. Bak, su akar, yayılır, damlar ya da parçalanır. Su gibi ol dostum.’’

--

--